Vas, folsav terhesség alatt

Vas terhesség alatt

A várandósság alatti fokozott vas-szükséglet fedezésére gyakran nem elegendő a tudatos, egészséges táplálkozás. A vashiány következménye lehet levertség, étvágytalanság, a teljesítmény csökkenése.

A vas létfontosságú nyomelem és az oxigén vérben való szállításában játszik fontos szerepet. A vas felszívódását a folsav és a C-vitamin nagymértékben elősegíti.

Vasat tartalmaznak főleg a húsok (máj és vese), a legtöbb hal, zöldségfélék (pl. spenót, kelbimbó, fejeskáposzta), gabonafélék, hüvelyesek és szinte valamennyi gyümölcsfajta.

Folsav terhesség alatt

Az elmúlt évtizedben igazolódott, hogy a fogamzás előtt és a terhesség alatt megfelelő folsavpótlással több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázata jelentősen mérsékelhető. A terhesség korai szakaszában például a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak ennek jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért a várandós kismama számára mindenképpen ajánlott a folsav pótlása.

Szükséges a: fehérvérsejtek, a vörösvértestek, a vérlemezkék képzéséhez, az aminosavak, a nuklinsavak anyagcseréjéhez, a gyomor-bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez.

Legjobb folsav forrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő.