Terhesvitamin szedése – milyen fajták vannak?

Megoszlik a vélemény általánosságban is, hogy helyes-e terhesvitaminokat szedni. Elég-e a táplálékon keresztül a megfelelő mennyiségű vitamint és nyomelemet bevinni? Véleményem szerint az arany középút a megfelelő. Törekedni kell az egészséges táplálkozás és életvitel kialakítására, de egy megterhelt élethelyzetben, pótolni kell a szervezet számára szükséges anyagokat. Ilyen állapot a terhesség és a szoptatás időszaka is.
Terhesvitamin szedése

A forgalomban kapható magzatvédő vitaminok összetevői csak kicsi mértékben térnek el egymástól. Ha ismerjük saját életformánkat, könnyen el tudjuk dönteni, melyik számunkra a legmegfelelőbb.

Fontosabb vitaminok:

VAS: A terhesség alatt feltétlenül pótolni kell, a magzatvédő vitaminokban annyi biztosan van, hogy szinten tartsuk a vaskészletünket. Orvos utasítására azonban lehet, hogy plusz készítmény is szükséges.
KALCIUM: A fogak romlásának megelőzése miatt fontos. A lábak túlterhelése miatt megelőzhető vele a vádli görcsölése.
FOLSAV: A baba egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, főleg az első harmadban.
MAGNÉZIUM: Izomlazító, megakadályozza a korai méh összehúzódásokat.
Terhesvitamin fajták

ELEVIT
Klinikai tesztek alapján elmondható az Elevitről, hogy 92%-kal csökkentette az egyes idegrendszeri megbetegedéseket. Ez a vitamin nem tartalmaz jódot, így szedése esetén feltétlenül kell a jód pótlásáról gondoskodni.

GRAVIDA
A Béres kutató csoportja fejlesztette ki, a magyarországi viszonyok figyelembe vételével. Szedése gyomorégést, émelygést okoz többeknél. Szedése nem javasolt éhgyomorra.

PREGNAVIT
Vitaminokat, vasat és kálciumot tartalmazó készítmény, mely a terhesség és szoptatás alatt kialakuló hiány megelőzésére szolgál. Egyéb vitaminokat tartalmazó készítményekkel csak orvosi utasításra szedhető.

HIPP NATAL étrendkiegészítő várandós kismamáknak
Étrend-kiegészítő készítmény, amely a terhesség alatt megnövekedett vitamin, ásványi anyag és nyomelem szükséglet kielégítésére szolgál. Napi 20 ml fogyasztása javasolt.

FEMIBION 400
Vitaminokat, jódot, folsavat és metafolint tartalmazó étrend kiegészítő kapszula. A terhesség 13. hetétől szedhető, egészen a szoptatás végéig.

FEMIBION 800
A gyermekvállalás kezdetétől, egészen a szoptatási időszak végéig szedhető, folsavat és metafolint tartalmazó kapszula. Ezeken felül még 9 vitamint és jódot is tartalmaz megfelelő mennyiségben.