Terhességi ultrahang ideje

Az Ultrahang vizsgálat a kor mai álláspontja szerint az egyik legfontosabb, a magzat fejlődését folyamatosan nyomon követő vizsgálati módszer. Már a várandósság korai szakaszában is alkalmazható, így bármilyen rendellenes elváltozás időben felismerhető.

A magzat egészsége a legfontosabb, ezért a várandósság ideje alatt Magyarországon 4 kötelező Ultrahang vizsgálaton kell az anyának részt vennie.

Ezek az időpontok általában pont azért és pont abban az időpontban vannak, amikor a magzat egy jelentősebb fejlődési szakaszba lép.

Ezért fontos tehát az is, hogy a kismama értse és tudja, hogy a vizsgálati időpontokat be kell tartania, mivel egy más időpontban végzett vizsgálat eredménye más értékeket fog adni.

A kötelező Ultrahang vizsgálatok OEP által finanszírozottak, azaz az anya számára térítésmentesek. A magán rendelőkben végzett vizsgálatokról is kap leletet a kismama, azonban abban az esetben, amikor nem a saját orvosánál végezteti ezeket a vizsgálatokat, érdemes utána kérdezni, hogy elfogadja-e azt a Szülész-nőgyógyász orvosa.

Terhességi ultrahang ideje

A következő időpontokban szükségesek, illetve ajánlottak:

” 0. SZŰRÉS ”              (első jelentkezéskor)
Az utolsó vérzést követő 6-7. héten, a magzat méhen belüli voltát igazoljuk. Ábrázoljuk a méh üregében a petezsákot, melyben már látható az embriócsomó, sokszor már a szívcső lüktetésével együtt. Lehetőség van a várandósság korának nagyon pontos megállapítására, melyet összevetünk az utolsó vérzés alapján számított korral. A kismedence nőgyógyászati szempontból is áttekintésre kerül. A vizsgálatot hüvelyi UH-val végezzük, mivel így sokkal hamarabb és részletgazdagabban ábrázolhatók a koraterhességi képletek. Ebben az időpontban érdemes telt hólyaggal érkezni, mivel a telt hólyag felemeli a méhet, ezzel pedig láthatóbbá teszi a méh üregét.


” I. VIZSGÁLAT ”    (12.-13. héten)
Alap esetben hüvelyi UH-t végzünk, melyet szükség esetén egészítünk ki a hasfalon keresztül végzett vizsgálattal. Megmérjük az embrió hosszát, ez ekkor kb. 6 cm. Jól látható a szív működése, kivehetőek a végtagok, gyakran látjuk azok mozgását is. Áttekintjük a koponyát, a gerincoszlopot, a mellkast és a hasüreget. Felismerhető a többes terhesség is. A vizsgálatnak minden esetben része a nyaki redő vastagságának precíz megmérése, illetve az orrcsont meglétének ábrázolása, melyek segítségével a genetikai rendellenességek kiszűrésének hatékonyságát igyekszünk emelni. Meglepően szép 4-dimenziós képek készíthetők a méhen belüli magzatról, aki ilyenkor még teljes egészében ábrázolható a képernyőn. Még ebben a szakaszban is ajánlottabb telt hólyaggal érkeznie a kismamának, de a továbbiakban viszont már javasolt üres hólyaggal részt vennie a vizsgálaton.


” II. VIZSGÁLAT ”      (18.-19. héten)
A kóros állapotok felismerésében a legfontosabb vizsgálat. Ez a vizsgálat, már hasfalon keresztül történik.
Regisztráljuk a magzat életjelenségeit, majd növekedésének nyomon követésére méréseket végzünk. Koponyájának és mellkasának átmérője ilyenkor 4-5 cm közötti. Aprólékosan megvizsgáljuk a koponyát, a gerincet, a szív négy üregét. Keressük a gyomor és a húgyhólyag telődését. Megtekintjük a méhlepény elhelyezkedését és a magzatvíz mennyiségét.


” II/A. VIZSGÁLAT ”     (24.-25. héten, bizonyos esetekben különösen ajánlott)
A vizsgálat fő iránya a méhet ellátó artériák áramlásának vizsgálata. Ezen értékek kóros eredménye esetlegesen, később jelentkező eltérésekre utalhat (terhességi magas-vérnyomás, fehérje-vizelés, méhlepény-elégtelenség stb.), melyek korai felismerésével ezen állapotok akár elkerülhetővé is válhatnak. Különösen fontos lehet ez bizonyos alapbetegségekben (magas-vérnyomás stb.), illetve terhelő kórelőzmény esetében. Természetesen ilyenkor is követjük a magzat növekedését, a protokoll szerint átvizsgáljuk a szerveit, megállapítjuk a magzatvíz mennyiségét és a méhlepény elhelyezkedését. A 4-dimenziós felvételeken már kedvező elhelyezkedés esetén jól kivehető az arc, illetve a külső szeméremrész.


” III. VIZSGÁLAT ”    (31.-32. héten)
Célunk elsősorban a magzat fejlődési ütemének vizsgálata. A koponya és a mellkas átmérője kb. 8 cm. A magzat becsült súlya másfél kilogramm körüli. Áttekintjük a magzatot, a lepényt és a magzatvíz mennyiségét is vizsgáljuk. A 4D-s képsorokon már láthatók az arcvonások, sokszor megfigyelhetők az arc mozgásai, grimaszolás, ásítás, a nyelv kiöltése, sőt néha még mosolygás is. 


” IV. SZŰRÉS”           (37.-38. héten)
Célunk a magzat méreteinek, illetve méhen belüli elhelyezkedésének vizsgálata. A méhlepény állapotából és a különböző lepényi és magzati erek áramlásának vizsgálatából következtethetünk a magzat oxigén és tápanyag ellátottságára.

Természetes a kismama a fentiektől eltérő időszakokban is részt vehet Ultrahang vizsgálaton, legyen az 2, illetve 4 Dimenziós hiszen az Ultrahangnak sem a magzatra sem az anyára káros hatása nincsen.

A cikk szakértője: Dávid Gábor Hepinet 4D ultrahang és Down-kór szűrés