Terhesség alatti menstruáció gyakorisága

Néhány terhességnél előfordul, hogy a pozitiv terhességi teszt mellett, a szokásos idejében menstruációszerű vérzést tapasztalunk. Ez még nem ad okot feltétlenül az aggodalomra. Ilyenkor szervezetünkben különböző hormonális változások mennek végbe, ezek járhatnak vérzéssel. Sok esetben nem jelenti a méhfal leválását, ennek következtében a beágyazódás megtörténik, és az embriónak nem lesz baja.

Ettől függetlenül az orvost tájékoztatni kell, ő különböző orvosi vizsgálatokkal ki tudja zárni a problémát. Enyhe vérzés általában nem szokott gondot okozni, de ha a vérzés intenzitása fokozódik feltétlenül fordulj orvoshoz, ha szükséges hívj mentőt.

Az első trimeszterben a vetélés is hasonló tüneteket (derékfájás, hasgörcsök, hüvelyi vérzés) produkál, mint a menstruáció. Ha bármilyen szinten erősödnek a tünetek, azonnal fordulj orvoshoz, mert csak ő tudja egy ultrahang vizsgálattal megállapítani, hogy a terhesség normális ütemben halad-e.

Terhesség alatti menstruáció oka

Sok esetben természetes okok állnak a terhesség alatt megjelenő vérzés mögött.

Korai vérzés
A terhesség első heteiben előfordulhat. Ha fájdalom nélküli a vérzés, nagyobb ijedelemre nem ad okot. Azonban, ha derékfájással vagy alhasi görcsökkel párosul érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Beágyazódásos vérzés
A fogantatást követő egy héttel , vérzést tapasztalhatsz egy-két napig. Ez az időszak a beágyazódás időszaka. Ez természetes lehet, ilyenkor a megtermékenyített petesejt a méhfalba megtapad.

Kifordult méhszáj
A terhesség alatt a méhszáj lágyabb és érzékenyebb. Ilyenkor több esetben előfordulha , hogy a méhszáj belső vonalát alkotó sejtek kifordulnak a felszínre, esetleg be is gyulladnak. Ezt főként szexuális együttlétek okozhatják. Ha fertőzés nem lép fel, a jelenség nem befolyásolja a terhesség kimenetelét, de az intim higiéniára nagyon kell figyelni

Későbbi vérzés
A 12.24 hét között a vérzés sokkal ritkább, a vetélés kockázata ilyenkor kisebb. Ha ebben az időszakban tapasztalsz bármilyen rendellenességet, azonnal célszerű orvoshoz fordulni, illetve a 24. hét utáni vérzésről is érdemes tájékoztatni. Esetleg enyhébb vérzés, szexuális együttlét után, vagy vizsgálat után felléphet. Ezek miatt általában nem kell aggódni.

Egy szónak is száz a vége, a hormonális változás és az egyéb természetes folyamatok miatt általában nem kell aggódni, de az orvost tájékoztatni kell. Minden fájdalommal járó vérzésnél pedig azonnal célszerű orvosi konzultációt kérni, esetleg mentőt hívni.