Ha már eleve teltkarcsúan indultál neki a terhesség időszakának, akkor sem szabad fogyókúráznod. Inkább a lényeg, hogy ne egyfolytában egyél (merthogy több kismama erről is beszámolt már), hanem ami úgymond felesleges kalória, mint pl. a chips és a sok süti, abból csak mértékkel fogyassz. A mértékletességen van a hangsúly!
Mivel amit Te megeszel, azt eszi a baba is, ezért meg fogja határozni részben az Ő egészségét is. Te is sokkal kiegyensúlyozottabb, energikusabb, fittebb leszel (márpedig erre igen nagy szükség van terhesség alatt, és utána meg főleg) ha megpróbálod a Tőled telhetőt megtenni az étkezés odafigyelésével. A szoptatás időszakában szintén meghatározó lesz, amit eszel.
Először is lényeges, hogy a napi étrendet ne egyhangúan, hanem változatosan állítsd össze, tehát legyen benne fehérje, szénhidrát, vitamin és ásványi anyag, némi zsiradék. Az csak jó, ha még magzatvédő vitamint is szedsz, bár a védőnői tanács alapján a harmadik trimesztertől elég ha csak 2-3 naponta veszel be egyet.
- A fehérjék esetében legyen növényi és állati fehérje is az étrendben.
Állati fehérje pl. a hal, tojás (nagyon megmosva, nagyon megfőzve), szárnyas hús, sovány marha, birkatej és tejtermék (kefír, joghurt, tejföl, túró, sajt) - Szénhidrátból a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú kenyér, tésztaféléből inkább ha lehet, akkor a durum, rizs, bab, borsó, lencse. Nagyon jók a különböző olajos magvak, müzlik is, de abból ne azt vedd, ami csak puffasztott édességnek való, hanem olyat ami rendes zabból készül, mert az egészségesebb.
- Zsír helyett inkább növényi olajat, margarint, vajat használj. Az tény, hogy még a gyomorégésed is ritkább lesz, ha nem eszel túl sok olajban sült ételt.
Inkább a húst készítsed sütőzacskóban, maximum kend meg kívül egy kis olajjal, ha attól félsz, hogy száraz lesz. A krumpli pedig inkább püré, vagy főtt formában kerüljön az asztalra. - A zöldség-gyümölcs kategóriából amit szeretsz azokat fogyaszd, azokat itt nem részletezem.
Mit ne egyél:
- Túl sok sósat. Mert visszatartja a vizet, könnyebben feldagad a lábad, ha hajlamos vagy rá, valamint a magas vérnyomás egyik okozója is. Ha sózol, akkor a jódozott tengeri sót használd.
- Ha hajlamos vagy a puffadásra, akkor most hagyd kis a száraz hüvelyeseket (bab, borsó, lencse)
- Tilos a nyers tojás, vagy azt tartalmazó étel fogyasztása (pl. a házi majonéz is ilyen)
- Pasztőrizálatlan tej vagy abból készült tejtermék.
- Penészes sajtok (camembert, Brie stb)
- Nyers vagy nem teljesen átsütött hús, mivel fertőzést okozhat. A vágó deszkát a húsvágás után alaposan el kell mosni, mást addig ne vágjál rajta.
- A tenger gyümölcseit, azaz a tengeri herkenytűket (kagyló, polip stb.) is hagyd későbbre.