Szülés utáni gyermekágy – amikre érdemes felkészülnöd

A gyermekágyas időszakot a néphagyomány „boldogasszony ágynak” nevezi. És ha erre a szóösszetételre gondolunk, elkezdődik egy reménnyel, boldogsággal teli időszak, sok változással az élet minden területén. Vannak ennek az időszaknak nehezebb és szebb időszakai is. Talán az a legjobb, ha felkészülünk rá, és megéljük.

Szülés utáni gyermekágy

Az anya szervezete:
A szerveink egy részének vissza kell állnia a terhesség előtti állapotra. Még vannak olyan területek is, melyek új, eddig ismeretlen feladatot kapnak. Ezek a változások fizikai és lelki vonalon is megjelennek. Van, aki könnyen kezeli őket, de sokunkat megviseli.

Gyermekágyi vérzések:
A szülést követően a tisztulás része a vérzés, ami eleinte világos színű, majd visszatér a sötétpiros színre. Ha alvadt vérdarabok jelennek meg huzamosabb ideig, mindenképp keresd fel orvosod. Ebben az időszakban nem szabad tampont használni. A szülés utáni vérzés hossza egyéni, illetve attól is függ, hogy volt-e gátmetszésed, és mekkora. Ha volt és esetleg nagyobb a seb is, akkor 3-4 hétig eltarthat a gyógyulási idő. Ha nagyon fáj a gátsebed, akkor vegyél gátborogatót rá, ez a neten kapható (www.gatborogatas.hu).

Gyermekágyi görcsök:
A méh a szülés után gyorsan igyekszik visszavenni régi, körte alakját. Ez erős görcsökkel és fájdalommal jár. A szoptatásnál még erősödhet is. Ha elviselhetetlen, kérj tanácsot szakembertől mivel enyhítheted fájdalmaid.

Szülés után aranyér:
Mind a terhesség, mind a szülés alatt kialakulhat. Mielőtt hazamennél a kórházból, beszéld meg orvosoddal, mit használhatsz, hogy a mindennapi életedben ne okozzon zavart. Általában aranyér elleni kenőcsöt szoktak javasolni (pl. Doxiproct, Reparon). Az étkezési szokásaiddal is sokat segíthetsz ezen a problémádon. A rostban gazdag táplálkozás és a sok folyadék fontos ilyenkor.

Hólyag- és székletürítési problémák:
Amint a pocak kiürül a belek és a hólyag visszatérhetnek helyükre. Ez eleinte kellemetlen lehet, de napok alatt megszűnnek. Ha tovább tart érdemes szakembert tájékoztatni. A táplálkozás és a sok folyadék elfogyasztása gyorsítja a visszarendeződés folyamatát. Előfordulhat vizelet visszatartási probléma is. Ne izgulj, ez is helyre fog állni.

Szex a gyermekágyi időszak alatt:
Tény, hogy jobb, ha nincs. A hüvelynek is rendbe kell jönni, terhes is lehetsz könnyen. Az orvosi felülvizsgálaton elmondják, hogy milyen védekezési formát használj, és azt is elmondja majd az orvosod, mikor állsz újra készen a szexuális életre (ez általában minimum 6 hét).

Depresszió szülés után:
A hormonális változások, a nagy erőpróba, a gyermeknevelési új helyzet, sok anyukánál produkálja a depresszió tüneteit. Kutatások szerint az anyák 10%-a depresszióba is esik. Ennek tünetei, ha észreveszed magadon, hogy hangulatváltozásaid nagyon jelentősek, a sírás és a nevetés közt csak pillanatok telnek el. Ha ingerlékeny vagy, étvágytalanságot tapasztalsz. Ha ez az állapot 2 hétnél tovább tart, feltétlen jelezd szakember felé. És talán olvassák a cikket családtagok is, ha ők észreveszik a jeleket, az anyukának feltétlen segítsenek ezt az időszakot átvészelni. Régi időkben ilyenkor az idősebbek tehermentesítették a kismamát.

Hajhullás szülés után:
A terhesség alatt szinte nem hullik a haj. Viszont a hormonok miatt, a szülés utén egy pár hónapig nagyobb mennyiségű hajhullás várható. Ez is magától rendeződni fog, de ha aggódsz emiatt, akkor használj Bánfi sampont és hajszeszt.

Szülés után lógó has:
Ez természetes, hiszen a terhesség alatt nagyon kinyúlt a bőr. Ha esetleg szeretnéd, hogy mihamarabb regenerálódjon amennyire lehet, akkor használj napközben haskötőt, éjjelre Pocifix párnát.

Kisebesedett, gyulladt mellbimbó:
Főleg azoknál az anyukáéknál szokott előfordulni, akik az első babájukat szülték, és még nem gyakorlottak a helyes szoptatási technikában. Ha nem megfelelő módon kapja be a csecsemő a mellbimbót, akkor kisebesedhet, berepedhet, ami fájdalommal jár. Ilyenkor javasolt és jól bevált, a Garmastan mellbimbó kenőcs használata.

Szülés után, kontroll vizsgálatok az orvosnál

Szülés után, a 6. héten orvosod mindenképpen szeretne látni egy kontroll vizsgálatra. Ilyenkor Ő a testi regenerációdat ellenőrzi, mint pl. a hüvely állapotát, a gátseb gyógyulását és a méh visszahúzódását. Le szoktak venni egy citologiai mintát, és ki fog térni a fogamzásgátlásra is. Ha te úgy érzed, esetleg valami nem alakult rendben, ezen az alkalmon feltétlen jelezd.

Érdemes még néhány gondolatot ejtenünk az újszülött babák gyermekágyas időszakáról. Mint azt tudjuk, a gyermek ilyenkor eszik és alszik. De hogy így legyen, két fontos szervrendszert figyelni kell a mamának. Az egyik a légzés, ami a megszületés pillanatában egy ér elzáródással indul el. A baba hajlamos arra, hogy esetleg annyira elaludjon, hogy „elfelejt” levegőt venni. Erre a problémára ma már kereskedelmi forgalomban, profi légzésfigyelőket lehet kapni.

Az evés, a tápanyag felvétel és az emésztő rendszer is ebben az időszakban kezd el működni. Itt is szoktak problémák adódni. Ezeknek a megoldására is érdemes figyelni, ha nem megy segítséget kell kérni, akár a család idősebb tagjaitól, akár szakembertől.

Az első 6 hét után már szinte minden menni fog magától, hiszen a baba és a mama már jól összeszokhattak. Ha a család is jól veszi az akadályokat, már egységben működhetnek.