Szülés előtti napok – fontos előkészületek

Az utolsó időszakot a szülés előtt érdemes két részre osztanunk. Az egyik a fizikai előkészületek, a másik a lelki felkészülés. Talán nyitó gondolatként érdemes említést tenni, hogy 37. héttől már „szülés előtti” állapotnak kell tekinteni minden napunkat.

A baba ekkorra már tökéletesen alkalmazkodik a kinti léthez, vagyis szervei, szervrendszerei teljesen ki vannak fejlődve, és magasságuk és súlyuk is közel van a megfelelőhöz. Ilyenkor elkezdenek befordulni a medencébe, ezzel édesanyának kellemes közérzetet biztosítanak, hisz könnyebb lesz levegőt venni, és az étkezésnél is tapasztal változást.

Szülés előtti napok

  1. A kórházi csomagot célszerű összepakolni, hogy egy hirtelen induló szülésnél csak fel kelljen kapni.
  2. A baba ruházatát, etetéséhez szükséges holmikat nem csak beszerezni kell, hanem előkészíteni is, hogy ne akkor kelljen, amikor a kórházból hazaérkezünk.
  3. A szállításhoz szükséges tárgyakat is készenlétbe kell helyezni pl. autóba hordozó
  4. A baba kuckóját, alvásához szükséges tárgyakat is tegyük a helyére.
  5. Elő kell készíteni a papírokat, orvosi leleteket, amik a terhesség alatt összegyűltek.
  6. Hivatalos helyeken a szükséges papírokat elkérni, aláírni (támogatásokhoz, apasági papírok, stb.)

Ha ezek mind rendben vannak, anyuka megnyugszik, és nyugodtan várja a közeledő napot. Több anyuka is mesélte, akik első babájukat várták, hogy a szülést megelőző napokban elkezdték kételyek gyötörni, hogy mennyire fog fájni, vajon el tudja-e látni szakszerűen a csecsemőjét…stb. Ennek megelőzésére, én egy külön kis lélek melegítő feladatsort találtam ki.

Szülés előtti előkészületek

Jó előre és jó sokat főztem, a fagyasztóba adagolva bekészítettem, így tudtam, hogy mikor haza érkezünk, a főzéssel nem kell foglalkoznom, mert van mihez nyúlni.
Hetente elmentem a kozmetikába, és kényeztettem magam, mert tudtam, hogy szülés utáni közvetlen időben erre nem lesz lehetőségem.
Fodrászhoz is elmentem, hisz akkor erre sem kellett időt fordítanom szülés után, amíg össze nem szokom a babával.
Egy naplóba beleírtam minden élményem, ami a terhesség alatt történt velem, ezt a naplót is folyamatosan frissítettem.
Szinte minden nap találkoztam valamelyik barátnőmmel, családtagommal. Így biztos voltam benne, hogy naponta meg lesz a sétám, és így nem a lakásban ücsörögtem.
Megnéztem a szülőszobát, beszéltem az orvosommal és a szülésznővel is.
Elolvastam egy kedvenc könyvem, és átlapoztam a babavárással kapcsolatos könyveimet is.
A párommal is minden nap beszélgettem minden este. Hol a múltról emlékeztünk meg mosolyogva, hol a jövőről beszéltünk. Vártuk az új és szép dolgokat.

A legtöbb gondot az ismeretlentől való félelem okozza a kismamákban. Ennek elkerülésére találtam ki ezeket a dolgokat. Azóta már javasoltam több ismerősömnek is, visszajelzések alapján hatékonyan működött. Hiszen minden lépése arra utal, hogy örüljünk a jelennek. Éljük meg azt jól, és nyitott kitárt szívvel várjuk a szép és boldog jövőt.