Szülés egyértelmű jelei – hogyan ismerheted fel? 

Ez egy nagyon gyakori kérdés, főként az első babájukat váró anyukák között. Megpróbálom rendszerezve néhány gondolatba összeszedni, mik azok az események, körülmények amikre figyelni kell. Mindenkinél egyedi, ahogy elindul a folyamat, így pontos sablont erre nem lehet mondani.

Szülés egyértelmű jelei lehetnek

Kilökődik a nyákdugó:
Egy véres kocsonyás anyag formájában, a nyákdugó kilökődik amikor a méhszáj tágulni kezd. Ilyenkor még a magzatvíz nem folyik el, tehát a baba biztonságban van.

Gyakori és erős összehúzódások:
Eleinte 20 percenként megkeményedik a pocak, ezek az úgynevezett fájdalmatlan összehúzódások (Braxton-Hicks összehúzódás). Ha már rendszeresen jelentkeznek, érdemes a fájások időtartamát és a köztük eltelt időt mérni és feljegyezni. Ha ezek már teljesen rendezettek és rendszeresek, keresd orvosodat vagy a szülésznőt, tájékoztasd őket jegyzeteidből, ők segítenek, mikor indulj el.

Magzatburok repedése
A vajúdás során bármikor megrepedhet. Sok esetben az orvos repeszti a kórházban. Ha viszont ez otthon történik, amit a magzatvíz elfolyásából érzékelsz, azonnal menj be a kórházba, és értesítsd az orvost vagy a szülésznőt.

Szülés jelei – mit kell azonnal jelezni az orvos felé?

Ha hasonlókat érzel, mint a fenn leírtak valamelyike, de még több mint 3 hét van vissza.
Bármilyen szorító érzés a pocakban.
Ha a hátad alsó része fáj.
Menstruációs görcsre hasonlító fájdalom.
Ha hányingered van.
Változó mértékű, medence táján érzett fájdalom lép fel.
Bélgörcsöket észlelsz.
Magzatvíz elfolyik.

Koraszülést befolyásoló tényezők, ezekről is tájékoztatni kell az orvost:

  1. hét előtt megkeményedik a hasad.