Otthonszülés előnyei és hátrányai

Egyre több nő kacsingat az otthonszülés felé, és valóban maga a folyamat természetes. Ha minden természetes úton megy kellemes környezetben, meghitt hangulatban születhet meg a trónörökös.

Ehhez azonban hozzátartozik az is, hogy egy évszázaddal ezelőtt még nagyon sok kisbaba halt meg, esetleg az anyával történt valami a szülés alatt. Amikor az intézményesítés megtörtént, a komplikált eseteknél a szakszerű ellátás javította az anyák és a babák túlélési esélyeit.

Otthonszülés előnyei és hátrányai

Az új trend szerint, a fejlett országokban egyre több nő választja a szülést otthon. Sokan azonban ezt a döntést felelőtlenségnek tartják. De azt gondolom, hogy 20-30 évvel ezelőtt, azt is nehezen képzeltük el, hogy apuka benn „lábatlankodjon” gyermeke születésénél. Ma pedig sokkal több esetben van benn apuka, mint ahol nincs.

Ma még alternatívnak tartott gondolkodás szerint a nőknek segítségre van szükségük a szülés során, nem gyógyításra. Ha szívünkre tesszük a kezünket a mellett, hogy a születés egy csoda, átérezhetjük azt is, hogy ez a nőiességünk legszebb pillanatai közé tartozik. Egy várakozással teli időszak után bekövetkező beteljesülés.

Mások szerint viszont a nőknek csak segítségre, nem pedig „gyógyításra” van szükségük a szülés során, így szükségtelen, hogy a nőiesség e csodáját kórházi ágyak, infúziós oldatok és ismeretlen emberek között kelljen átélni.

Elgondolkodtató kérdés lehet, hogy akkor most, hogyan szüljek, hiszen a csodát mindenki át szeretné élni, de a biztonságot is, amit a szakszerű és gyors orvosi, nővéri ellátás adhat. Ha komplikáció lép fel az orvos tudjon „gyógyítani”. Talán érdemes tárgyilagosan kell végiggondolni és leírni, mi szól egyik vagy másik szülés mellett és ellene.

Otthonszülés előnyei – érvek mellette

A nyugati, fejlett társadalomban, egy-két szabályozással, de az otthonszülés teljesen elfogadott.
Dúla, az egészségügyi ellátórendszert kiegészítve, segít a felkészülésben, a terhesség alatti problémáknál, még egy kiválasztott bába az otthonszülést le tudja vezetni
Magyarországon a törvényi szabályozások sajnos még nem tökéletesek, így kevés anyuka mer vállalkozni rá.
Otthon szabadabbnak érezheti magát a nő, hiszen saját környezetében, ismert tárgyai között van.
Nincsenek a családtagok elzárva az eseménytől. Az apukák ugyan bemehetnek a kórházba, de a nagyobb gyerekek a nagyszülőknél várják meg a testvért. Otthonszülésnél, ők is átélhetik a pillanatot.
Te választhatsz, hozzád alkalmazkodnak, nem te alkalmazkodsz a kórház dolgozóihoz.
A téged segítők, mind nők, így ők már megtapasztalták a szülés minden fizikai fájdalmát és lelki örömét is. Ennek a tapasztalatnak az ismeretében tájékoztatnak téged állapotodról folyamatosan.
Ma már klinikai tesztek is bizonyítják, hogy a stressz a szülés nagy ellensége. Ha otthon szülsz és Te irányítasz, ez a tényező elenyésző rizikófaktor, így a vajúdás és a szülés gyorsabban, gördülékenyebben fog lefolytatódni.
Otthonszülés hátrányai – kórházi szülés melletti évek

A kórházakban, bár nem csak Te vagy a központ, de a műszerezettség, az orvos csapat ad neked biztonságot arra az esetre, ha a szülésnél komplikációk adódnak.
Az apás szülés bevezetésével, az otthoni légkör kicsit pótolható. A baba és az apa kapcsolata így szorosabb lehet.
A kérdés, hogy melyik szülés veszélyes, hol és mikor adódhatnak komplikációk:
Legkisebb állapot romlás is okozhat komplikációt
Terhesség idején kiszűrt rendellenességek esetén
A kismama kora is okozhat problémát. A túl korán vagy túl későn szülő nők mindenképp veszélynek vannak kitéve.
Az alternatív szülőszobákkal kényelmesebbé tették már sok szülészet hangulatát, ha ezt választja az anyuka, felidézhető az otthon hangulata.

Szülés után is kipihent ébredés!

Megteheted a Pocifix-el!

Olvass többet róla itt!