Magzati fejlődés szakaszai

Kövesd nyomon itt hétről hétre, hogyan fejlődik a magzat a pocakodban. A váradósság egyes heteiben mikor, melyik testrésze alakul ki épp.
Magzati fejlődés szakaszai

 1. hét:
  A megtermékenyített petesejt osztódásnak indul, és elindul a méh felé.
 2. hét:
  Kialakult már szedercsíra, ami több száz sejtből áll. Elindul a kilökődést gátló hormon termelődése, megkezdődik a beágyazódás folyamata.
 3. hét:
  A beágyazódás befejeződik, a magzatburok és a méhlepény szétválik, kialakul a baba lakhelye. Az embrió belső sejtjei két csíralemezre oszlanak. Kialakul a szikhólyag. A baba ilyenkor már szervesen kapcsolódik a mama szervezetéhez, a beágyazódás pedig befejeződik. A fogamzás ekkor már hivatalosan teljes.
 4. hét:
  Az ultrahangos vizsgálaton látható petezsákban már kivehető a baba testének a kezdeménye. Ilyenkor alakul ki a szívcső, a szív kezdeménye, de ez még nem pulzál. A hét végére az embrió már 2 mm, 3 csíralemezből áll, és elkezd saját vérlemezkéket termelni.
 5. hét:
  A magzat ezen a héten látványosan fejlődik, a szívcső már 80-90-szer pulzál, ami a tizedik hétig még nőni fog 190-ig. Beindul a vérkeringés elődje, a szikkeringés. Elindul az arc kifejlődése, a test már szinte kiegyenesedett, a velőcső lazulni kezd. A hét végére elindul az agy fejlődése, és a hasi görbület is látható. A magzat 3,5-4 mm és 14 szelvényre tagolódik.
 6. hét:
  A hét elején 6 mm-es embrió felveszi a jellegzetes C alakot. A végtagok kifejlődése elkezdődik. Kialakul a köldökzsinór, fejlődni kezd a test és a hasnyál. A magzati mozgások is elkezdődnek, de ebből a mamák még nem éreznek semmit. A babánál kialakul a hármas tagolás, mint lepényi rész, burok rész és embrionális rész. A hét végére a baba már eléri a 10 mm testhosszt.
 7. hét:
  Az agyféltekék fejlődése elindul, és az agyhólyagok már jól elkülöníthetők. Láthatóak a láb lemezkék és az ujjacskák sugarai. A telődő hólyag utal a vese működésére, és az előbélből kifejlődő gyomor is látható.
 8. hét:
  Az agy ebben az időben már gyorsabban fejlődik, kialakul a véredény hálózata. A szívben kialakul a szívsövény, ami elválasztja a jobb és bal oldalt a szívben. A lábon is kialakulnak az ujj sugarak.
 9. hét:
  Az ülőmagasság már 17-24 mm, felső végtagokon különálló ujjacskák jól kivehetőek.
 10. hét:
  Itt a belső szervek kialakulása már jól látható, kialakul a máj, a vékony és vastagbél, a húgycső és a húgyhólyag. Az arc már teljesen felismerhető, látható az orr és az ajak formája.
 11. hét:
  Ezen a héten sok szerv fejlődése befejeződik. Van váll csontja, állkapcsa, szájpadlása. Elkezdődik a nemi szervek fejlődése. A szív percenként 140-160 alkalommal pulzál. Gyakorolja a légző mozgásokat, mellkasa süllyed és emelkedik. A belső szervek teljes kialakulnak, némelyik már működik is. Még nem érezhető, de sokat mozgolódik, nyújtózkodik, hajlítgatja ujjait. Hangszálai kifejlődnek, képes csendben sírni, érezhet fájdalmat.
 12. hét:
  A baba hossza már 8 cm, a súlya 28 gramm. Az emberi forma már abszolút felismerhető. A tüdő és a rekeszizom tovább fejlődik.
 13. hét:
  A csontváz az UH vizsgálaton már teljes mértékben kivehető. A baba 10 cm, és 65 gr körül van. Szemöldöke is nőni kezd, gyakorolja a nyelést.
 14. hét:
  Kezd nőni a haja, már hall hangokat, édesanyja szívverését. Érdemes naponta beszélgetni, zenét hallgatni. Később ezekre az ismert dallamokra megnyugszik. Nagysága 13,5 cm súlya 100 gramm.
 15. hét:
  Kialakulnak a baba izületei, csontjai fejlődésnek indulnak. Ha jól figyelünk, már érezhetőek apró magzatmozgások. Tudja szopni az ujját. Testét finom szőr borítja. Bőre olyan vékony, hogy átlátszanak a véredények.
 16. hét:
  Hossza 18 cm körül van. A körmök kezdeményei is megjelennek. Körülbelül 250 ml magzatvízben úszkál.
 17. hét:
  Ekkor kezdenek el nőni a zsírrétegek a bőrréteg alatt. Bőrén még mindig áttűnnek a vérerek. Lassan eléri a 20 cm-t.
 18. hét:
  A baba kb .23 cm, a tejfogcsírák mögött fejlődnek a maradandó fogak csírái.
 19. hét:
  Ekkor stabilan lehet érezni a magzati mozgásokat. A karok és a lábak egyre erősebbek. Kialakul a magzatmáz, ami védi a bőrt a felázástól. Az édesanya véréből kapott anyagok megvédik a fertőzésektől, betegségektől. Súlya 340 gr körül van, hossza 25 cm körüli.
 20. hét:
  A jelenlegi átlagos méretek: 27,5 cm és 450 gramm. Ilyenkor már meg lehet kukucskálni, hogy ki is lakik odabenn, mert a nemi szervek annyira fejlettek.
 21. hét:
  A méretek körülbelül: 29 cm és 500 gramm.A nyelés gyakorlásaként rendszeresen kortyol a magzatvízből. Folyamatosan fejlődik az emésztő rendszere.
 22. hét:
  Külső zajokra reagál. Bőre ráncos, még vékonyka, kell híznia. Időnként csuklik, amit a mami meg is érez.
 23. hét:
  Idegsejtjei ebben a korban ugrásszerű fejlődésnek indulnak. Tüdeje is fejlődik, de még nem képes az önálló működésre. Már köhögni is tud, az anyuka ezt is érzékeli. Izzadság mirigyek kezdenek kialakulni. Kar és lábizmait rendszeresen trenírozza a család nagy örömére. Váltogatják egymást a nyugodt és az aktív időszakok. Méretei: kb: 33 cm és 570 gramm.
 24. hét:
  A kicsi méretei: 35 cm és 850 g. Mostantól hetente kb. 1 cm-t nő, és egyre jobban hízik. Már felismerhető egyfajta alvási ritmus nála. Bár továbbra is élénken mozog, ettől az időtől kezdve kevesebb helye van a forgolódásra. Megindul az aktív növekedés és hízás, mocorgásra egyre kevesebb helye marad. Felfedezhető nála az aktív alvási és ébrenléti ciklus. Mérete: 35 cm és 850 gramm.
 25. hét:
  A tüdeje folyamatosan fejlődik, de elég fejlett csak a szülés pillanatára lesz. Bőre és az alatta lévő kötőszövetek vastagodnak.
 26. hét:
  A baba méretei már 36 centiméter és 900 gramm. Képes kinyitni a szemét és pislogni is..
 27. hét:
  A tüdő már elég fejlett, de hiányzik még az a felületi anyag, ami biztosítja az összeesést két légzés között. Az agya egyre fejlettebb, összetettebb, mérete jelentősen megnő. Bőre vörös és ráncos. A fájdalmat érzékeli és reagál is rá. Már apuka is érezheti a mozgását, akár szemmel is láthatja. Mérete 37 cm és 1 kilogramm körül van.
 28. hét:
  Már egészen nagy a baba kb: 38 cm és 1,2 kiló körüli. Az agy tovább fejlődik és tagolódik. Képes megkülönböztetni a savanyú és az édes ízeket. A hallása is egyre fejlettebb.
 29. hét:
  Ebben az időszakban elkezd egyre kevesebbet mozogni. Ilyenkor felveszi a fejvégű helyzetét, azaz a szülőcsatornához képest fejjel előre helyezkedik el.
 30. hét:
  A mérete 39 centi körül van és 1,4 kiló. Bőre kezd kisimulni eltűnik a magzatmáz egy része. Mozdulatai már néha fájdalmasak a kismama számára.
 31. hét:
  Méretei szerint már 40,5 centiméter és 1,6 kilogramm. Teste teljesen arányos, bőre alatt elkezd lerakódni a zsírréteg, így egyre gömbölyűbb. Érzékeli a világosságot és a sötétséget. Észrevehetőek a nyugalmi és az ébrenlét állapotai. A herék leszállnak a herezacskóba. Ilyenkorra már fejjel lefelé helyezkedik el. A nap 90%-ában alszik.
 32. hét:
  A kicsi teljesen fejlett, hossza 42 cm súlya 2 kiló körül van. Szervei teljesen ki vannak fejlődve, már az érési folyamatok zajlódnak le bennük. Naponta 10 mozgást kellene éreznie a mamának.
 33. hét:
  Fekvése ekkorra már nagy valószínűséggel fejfekvés. Bőre rózsaszínű.
 34. hét:
  Már szinte csak hízik, haja és körmei is megnőnek.
 35. hét:
  A kicsi már 46 centiméter hosszú lehet, és 2,5 kilogramm. A kicsi ilyenkor leszáll a medencébe, ettől megszűnik a szinte állandó gyomorégés. Már teljesen kitölti a mama méhét. Mozgása jórészt csak rugdosás és boxolás.
 36. hét:
  Levegővételre alkalmas tüdejével, sokat gyakorolja a légzést. Ekkor már magzatunknak erőteljes szorítása van. Ízérzékelése fejlett. A baba akkora, mint egy kisebb görögdinnye.
 37. hét:
  A tüdő felkészül a születésre. Gyakorol is a baba, de sűrűn nyel magzatvizet, és ettől gyakran csuklik. Érdemes tudni, hogy a magzatvízben tüdő érést segítő anyagok vannak.
 38. hét:
  A belekben összegyűlik a magzatszurok, ami szülés után ürül ki a szervezetből. A magzat ekkor már meghaladja a 3 kg-ot. A köldökzsinór hossza 40-70 cm. Jórészt csak a súly gyarapodik az utolsó hetekben.
 39. hét:
  A magzati szőrök eltűnnek, a magzatmás már nem borítja a bab testét, inkább csak a hajlatokban van. A magzatvízben megtalálható a magzatmáz, lemezkék formájában.