Magzat méretei és súlya – 4-5-6-7-8-9-10. hét

4-5-6-7-8-9-10 hetes magzat méretei, súlya. Magzati méretek változása a pocakodban, olvasd el itt!

4-5 hetes magzat

Az embrió mérete 2 mm.
Az ultrahang egyenlőre csak a szikhólyagot mutatja, ami a magzat számára biztosítja a tápanyagot. Ez később el fog sorvadni és a méhlepény veszi át a szerepét. Fejlődik már a gerinc, az agy, az izom, a csont és kis szív is.

6 hetes magzat

Mérete már 5 mm.
A szív vérkeringése is már jól működik. Elkezd fejlődni a légzős és emésztő rendszere. A gerincvelőt alkotó velőcső is már kialakult. Szájának kis nyílásai, és a szem-fül kezdemények is már megjelentek rajta.

7 hetes magzat

Mérete 10 mm.
A köldökzsinór is fejlődik, ezen keresztül fog a magzat táplálkozni, illetve ez fogja az anyagcsere végterméket is elszállítani. Tovább fejlődik a fülközép rész, a szemlencse. Kialakul a száj és orrlyuk nyílás, megkezdődik a szem-szivárványhártya pigmentálódás.

8 hetes magzat

Mérete 17 mm.
Te még nem érzed, de már ficereg magzatvízben. Most alakul a szemhája, a felső ajka. Gerincoszlopa már látható és képes már vizelettermelésre is.

9-10 hetes magzat

Mérete 30-40 mm.
Láthatóvá válik a szem és szemhéj. A feje nagy a törzséhez képest. Kifejlődik a nyelv, a belei, a végbélnyílása, izületei, és a csontjai pedig erősödnek. Kifejlődött teljesen a köldökzsinór. A kis ujjak elkülönülnek a kezeken és lábakon. A fiú magzat heréi a tesztoszteron hormon elkezdik termelni.