Magzat méretei és súlya – 36-37-38-39-40. hét

36-37-38-39 hetes magzat méretei, súlya. Hogyan fejlődik a pocakodban a magzat, a hetek előrehaladtával, olvasd el itt!

36 hetes magzat

Mérete 45 cm, súlya 2700 gramm.
Csontja még lágyak, de már sokkal erősebbek. Mivel lágy a kis feje, ezért szülés során elnyomódhat, de ne ijedj meg, vissza fog térni eredeti formájába. Most már egyre inkább újszülött formája van.

37 hetes magzat

Mérete 46,5 cm, súlya 3000 gramm.
Mostanra a magzat már érettnek számít, innentől kezdve már nem lenne koraszülött, és visszatartani sem kellene, ha megindulna a szülés. Ha még farfekvésben van a magzat, akkor a császármetszéssel fog megszületni.

38 hetes magzat

Mérete 48 cm, súlya 3200 gramm.
A kis szőrpihéi és a magzatmáz lassan eltűnik a bőréről. A tüdő megérett a légzésre. A magzatszurok, ami a baba első széklete, felhalmozódik a beleiben, és születése után fogja kikakilni.

39 hetes magzat

Mérete 49 cm, súlya 3400 gramm.
Érett már a tüdeje, de a lepényi-keringésen keresztül kap még oxigént. Már jól fejlett a saját ellenálló képessége is, és a méhlepényen keresztül kapott antitestek is megvédik a fertőzéstől.

40 hetes magzat

Mérete kb. 50 cm, súlya kb. 3500 gramm.
Készen áll a baba a megszületésre. Ha ez mégis késne, akkor ettől a héttől kezdve CTG vizsgálatot csinálnak naponta, figyelik a magzati áramlási (keringési) paramétereket ultrahang vizsgálattal, a méhszájat is rendszeresen ellenörzik és ha valami rendelleneset észlelnek, akkor beindítják a szülést.