Magzat méretei és súlya – 21-22-23-24-25. hét

21-22-23-24-25 hetes magzat méretei, súlya. Magzat fejlődése a pocakodban, olvasd el itt!

21 hetes magzat

Mérete 26,5 cm, súlya 400 gramm.
Ízeket tud már egymástól megkülönböztetni, így ha Te valamilyen fokhagymás vagy fűszeres ételt eszel, az nem biztos, hogy ízlik Neki, és olyankor kevesebbet ihat a magzatvízből.
A magzati máj és a lép szerepét – amely eddig a vérsejt-termelődésért volt felelős – lassanként átveszi a fejlődő csontvelő.

22 hetes magzat

Mérete 28 cm, súlya 450 gramm.
Ha megfogod a pocakodat, azt már érzékeli. Nyugodtan beszélj hozzá, vagy énekelj neki. Kimutatták, hogy amit ilyenkor hall zenét, az ha megszületik meg fogja nyugtatni, mert ismerős lesz számára. Fiú magzat esetében a here leszáll a herezacskóba. Iszik a magzatmázas vízből, ez lesz születése után az első széklete, amit magzatszuroknak (mekóniumnak) neveznek.

23 hetes magzat

Mérete 29 cm, súlya 500 gramm.
Ráncos bőre alatt még mindig kevéske zsírréteg van csak. A kezén és lábujjain a körmök is már kiformálódtak. A magzat szeme még mindig csukva van.

24 hetes magzat

Mérete 30 cm, súlya 600 gramm.
Elkezdődött a fehérvérsejt termelődés, ez fogja segíteni a betegségek leküzdésében.
Speciális orvosi segítséggel már életben maradhatna, ha most születne meg. Előfordulhat a koraszülés gyanúja, olyankor a kismama tüdőérlelő injekciót kap.

25 hetes magzat

Mérete 31 cm, súlya 700 gramm.
Gyűrött a bőre, de már nem annyira átlátszó. Kinyíltak az orr-nyílásai, és már légző-mozgásokat is végez. Gerince gyorsan fejlődik. Sokat iszik a magzatvízből, ezért gyakran érezheted, hogy csuklik a magzat. Összehúzva magát, magzati pózban van, így a karok a mellkason, kezek ökölbe szorítva, a térdek felhúzva vannak.