Koszmó oka és kezelése – ami hatásos koszmó ellen

Amikor először találkozunk a koszmóval, nagyon megijedhetünk. Erős fényben a kezdeti stádiumban is látható, sárgás elszíneződés, általában a haj vonalánál. Alaposabban szemügyre véve láthatjuk, hogy egyféle lerakódás.

Koszmó oka

Egy sárgás barnás lerakódás a hajas fejbőrön. Elhalt hámsejtekből és bőrmirigyek faggyújából áll. Talán mondhatjuk rá, hogy egyféle ekcéma (seborrhoea). Tapasztalatok szerint gyakoribb az előfordulása száraz bőrű vagy izzadós gyerekeknél.

A koszmó a gyerekeket egyáltalán nem zavarja. Általában a hajas fejbőrön homloktól a fejbúbig fordul elő. Ezen kívül még a szemöldökön, és a fülek mögött is felfedezhető. A jelenség ártalmatlan, de mindenképpen kezelni kell, nem szabad elhanyagolni.

Koszmó kezelése

Mivel kialakulásában szerepet játszik a vérkeringés, célszerű naponta puha kefével a fejbőrt átfésülni.
Fürdetés előtt 1-2 órával célszerű a baba fejét egy vattapamacs segítségével bekenni. Erre a célra lehet a gyógyszertárban kapható napraforgóolajat, vagy olívaolajat használni, de a sima paraffinolaj is kitűnő. Ha kissé felázott a koszmó, akkor puha vattával lágyan dörzsölgessük le a baba fejéről. Utána alaposan mossuk meg a haját babasamponnal. Enyhébb lerakódás esetén segíthet a babakefe, és a frottír törülköző az eltávolításban.
Ne akarjuk egyszerre eltávolítani, mert ha nagy területen tesszük ezt, a fejbőr kipirososdhat, esetleg kisebesedhet.
Esetleg gyengéden, körömmel is segíthetünk a koszmó eltávolításában.
Ha ezek a módszerek nem segítenek, feltétlenül forduljunk orvoshoz.
Koszmó megelőzése

A recept nélkül kapható Kouriles emulzió is nagyon hatékony megoldás lehet. Ezt a nagy hajú babáknál jó alkalmazni, akiknek a fejbőrét nehéz olajozni.
A Babé koszmó elleni csecsemősampon nekünk tökéletesen bevált. Egyrészt 2 hajmosás után teljesen eltünetette a koszmót , valamint nem is jön elő, mióta csak ezt a sampont használjuk. Az ára 3.000 Ft körül van a gyógyszertárban, de nagyon pici kell belőle egy mosáshoz, így sokáig elég.

Célszerű a fejbőrt folyamatosan ellenőrizni, mert a koszmó 3-4 éves korig bármikor visszatérhet. Ha ilyet tapasztalunk a fenn leírtak szerint, ismét kezelni kell a fejbőrt.

Te is segíthetsz a babának!

Itt a Pocifix baba párna!

Olvass róla többet itt!