Baba mama kapcsolat

Azonban az első terhesség során senki nem gondolja, hogy a szülés után minden megváltozik majd. Nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is. Pillanatok alatt anyukává kell lennünk, és ez nem mindig megy könnyen. Innentől kezdve ugyanis lesz egy olyan személy az életedben, akiről a nap 24 órájában gondoskodni kell, szeretni, nevelni, ápolni, vigasztalni és még sorolhatnánk. Egy szó mint száz, beköszönt egy vadi új életérzés, életforma: az anyaság.

baba mama kapcsolatSzülés után egyik pillanatról a másikra véget ér a terhesség és beköszönt az anyaság.

Ez egy olyan erős kötődés, ami addig még nem tapasztalt egyetlen kismama sem. A szoptatás sem csupán etetés, táplálás, sokkal több érzelem és bensőséges kapcsolat van benne, mint azt a szülés előtt bárki is gondolta volna. (Kis kitérő: a kényelmes szoptatáshoz jól jön egy Pocifix szoptatós párna, ezzel még könnyebb a szoptatás.)

Aztán ahogy telik múlik az idő, arra is rádöbben az ember lánya, hogy az anyaság nem csak a kötődésről, hanem nagyon is a sorozatos elszakadásról szól. Gondoljunk csak a szoptatásról való leszoktatásra, az elválasztásra, vagy arra, amikor először bízzuk rá a babát a családtagokra, rokonokra, netán bébiszitterre, bölcsödéről már nem is beszélve. Az érdekes mindebben az, hogy az évek folyamán a kötődés egyre erősebb lesz, és az elszakadás meg egyre nagyobb mértékű. De hát lássuk be, ez így van rendjén.

Lényeg az, hogy jó, ha a kismama nem csak a szülésig lát és csak arra koncentrál, hanem a baba mama korszakra, az anyaságra is.