Anyatejes táplálás fontossága és előnyei

Arra, hogy szoptasd-e vagy cumisüvegből etesd a babádat, szabadságod van, hogy ne más, hanem Te magad döntsél. A legjobb persze, ha a természet adta anyatejet szopizza a csecsemő, de semmi okuk aggódni azoknak az anyukáknak sem, akiknek csak nagyon kevés a tejük kezdetektől fogva, vagy hamar elapad. A modern tápszerek közel olyan jók, mint az anyatej. A lényeg mindkettő esetben az, hogy a babával szoros testi kapcsolatban legyél és érezze a Belőled áradó szeretetet és biztonságot.
Anyatejes táplálás fontossága és előnyei

Kezdetben ha szoptatsz több segítségre lehet szükséged, mint az üvegből etető kismamáknak. Időigényes és fárasztó is lehet ez az időszak – főleg ha az első gyermeked született – amíg a tejtermelés kellőképpen beindul és a baba megtanul rendesen szopizni.

A stresszhatások és a fáradtság gátolja a tejtermelést ezért – könnyű mondani – de kellőképpen időt kell(ene) fordítani a megfelelő mennyiségű pihenésre és persze a jó minőségű táplálkozásra is. Erre az esetre lehet megoldás, ha időnként lefejed a tejet és üvegből megeteti a babát az apuka, amíg ő pihen.

A tejtermelés attól indul be még jobban, ha a baba szopizik belőle. Először kiszopizza a kolosztrumot, az előtejet, amely vízzel és cukorral, megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjével és ásványi anyaggal látja el a babát. Valamint sok olyan ellenanyag is van benne, amely védi a kicsit a fertőzésekkel szemben, míg a saját immunrendszere megerősödik. Ezért már az is nagyon hasznos a baba számára, ha rövid ideig kapja az anyatejet. Ha a pici besárgul, akkor is jó ha anyatejet kap. A szoptatás abban is segít, hogy a méhed a szülés után gyorsabban visszahúzódjon.

Ha egy újszülött baba éhes, akkor elkezd sírni. Eleinte még nem azért, mert tudatában van éhségének, ez később fog csak kialakulni benne, hogy a szopás = táplálék = jó közérzet összefügg egymással. Ha könnyen, ha nehezen kezd el szopni a baba, biztos, hogy a szopóreflex megvan benne. A szopóreflexet úgy tudod stimulálni, hogy a bal karodon tartott csecsemőd arcát jobb felől megsimogatod, amire a kicsi odafordul a melled felé. Ahogy oda fordul elkezd csücsöríteni. Mindkét mozdulatát az arcának érintése váltja ki. Ekkor tedd a mellbimbód a szájába. Természetesen erőltetni nem szabad, nehogy azt váltsd ki a piciből, hogy a szopás kényszer.

Lényeges az is, hogy nyugodt körülmények között etessed meg. Ha nagyon sír, akkor próbáld meg lenyugtatni, körbebugyolálva magadhoz ölelni. Etetés közben lehetőleg ne szóljon a rádió, a tv, és csak legfeljebb halkan beszélgessetek, hogy a baba figyelmét semmi ne terelje el. Ha rendszeresen elalszik, még mielőtt az „előírt” adagját megette volna, ne kényszerítsd ébrenlétre. Ha éhes lesz, fogja kérni az elmaradt adagját.

Hagyjad olyan gyakran szopizni, amilyen gyakran megéhezik. Ha még nem állt be a baba evési mennyisége és gyakorisága, akkor a megmaradt tejet fejd le és tárold el. Addig kell fejni a tejet míg már csak cseppekben jön, kiürülni teljesen nem fog. Ha feszül a melled, akkor a baba nem tudja a szájában megtartani, ezért fel kell puhítani a mellet, langyos vízzel megmosni, és kicsit lefejni.

A szoptatási pozíció többféle lehet, válaszd a baba és magad számára legkényelmesebb testhelyzetet. Ehhez segítséget nyújthatnak a különböző funkciójú szoptatós párnák. A kényelmes fekve szoptatás segédeszköze lehet a Pocifix szoptatós párna is.

A nagyobb méretű mell a kicsit akadályozhatja szoptatás közben a levegővételben. Mivel a kezdeti időszakban csak az orrán tudja venni a levegőt, a száján pedig még nem, ezért ilyenkor megijedhet. Ezért fontos, hogy ebbe az esetben a melled kicsit nyomjad hátra az ujjaddal a baba orra előtt, hogy rendesen kapjon levegőt. Természetesen a mell nagysága és tejtermelő képessége között nincs összefüggés, mivel a tejet a mélyen beágyazott tejmirigyek termelik, nem a zsírszövetek.

Ne szégyellj segítséget kérni, mindenki így kezdte az elején. Kérj tanácsot a védőnőtől vagy olyan kismamától, aki már gyakorlottabb a szoptatásban.