Anyatej mennyisége és serkentése

Az anyatejes táplálással kapcsolatban, sok anyukában folyamatosan csak kérdések vannak. Mert az első fél évben sosem megy mindig ugyanúgy. Mindig minden változik az etetés körül, és egy csepp nyugi sincs.

Mint kis lámpák villognak a kérdések anyuka fejében: Valóban így kell csinálni? Kevesebbet evett tegnap, vajon kell pótlás? Most miért nem akar enni? Most végig falt az etetés alatt, vajon elég volt? Én azt gondolom, hogy a te babád pont Neked van kitalálva. Pont úgy jó neki, amit adsz, mint ahogy Neked jó, amit ő ad.

És ha ebből a nézetből indulsz ki, akkor semmit nem fogsz elrontani. Természetesen, ha elakadsz, nem vagy biztos magadban, kérdezz, figyelj, hallgass meg embereket tapasztalataikról, de ne kövess semmit vakon. Fogadd el azt, ami nektek jó belőle, és nyugodt szívvel vesd el, ami nem használható számotokra.

Anyatej mennyisége

A leggyakoribb kérdés az anyatej témakörben, hogy vajon elég-e, és ha nem elég, akkor mit tegyek?

Vajon elég az anyatej mennyisége, ha ezt tapasztalom?

Mell puhább és kisebb, mint előtte
A baba sír, nyugtalan szopizás után
Két mellből tud csak elegendő tejcsit enni
Megszűnt a tej szivárgása, előtte pedig egész nap tapasztalható volt
A tejleadó reflex megszűnik

Ha fenn leírtak közül, minden tünet egyszerre áll fenn, akkor sem biztos, hogy kevés a tejed. Pusztán a babád igényeihez igazodott a te szervezeted. Az első hetekben, a szervezet „csinál” egy nagy tej belövellést, utána pedig alkalmazkodik. Amennyi a „kereslet” úgy alakítja ki a „kínálatot”. Ez az állapot, a 12. hétre szinte mindenkinél bekövetkezik.

Talán kevesen tudják, hogy a tej belövellés időszakában, a mellek ödémásak lehetnek, amik az idő múlásával leapadnak. És természetesen a hormonális változásaink is közrejátszanak, hogy normális állapotot érjünk el. A tej termelő hormon (prolaktin) szintje, csak a szoptatás alatt nő meg, míg az első időszakban szinte állandóan magas.

Az, hogy hány mellből szoptatsz, szinte mindegy a szoptatás sikerének szempontjaiból. Két mellből szoptatásnak előnye lehet, hogy a mama egyensúlyba kerül. A fejés, sok esetben a technikán múlik. Ha változtatsz a megszokásokon, más irányokba is megmasszírozod a melled, jön még tej belőle. Ha váltogatod a kézi és a gépi fejést, szintén eredményt érhetsz el.

Sok esetben a szopizás utáni nyugtalankodásnak az oka, hogy a kicsi szeretne még anyukával lenni. Ennek a jele, hogy szopik egy-két kortyot, utána vidáman cumizgat.

Az anyatej mennyisége kevés lehet, ha:

 • a várandósság idején a mellekben a „kellemetlen” változások nem jelentkeznek.
 • Ha a tejbelövellés elmarad.
 • Ha a babának jó a szopó készsége és a technika is helyes, mégsem gyarapodik a csecsemő. (De itt ki kell zárni az esetleges betegségek lehetőségét.)
 • Minden szoptatás után sír, még akkor is, ha hagyjuk cumizni a mellen.
 • Ha nincs naponta 5-6 pisis pelenka.
 • A székletek száma kevesebb, mint 2-3 az első hónapokban.

Anyatej serkentése ellen ható dolgok

Leggyakrabban a helytelen szoptatási technika okozza az apadást.
Kutatások szerint jó, ha azonnal mellre kerül a baba, de a szülés utáni első hat órában mindenképp.
Sok esetben az óra figyelése, és nem a baba igényeinek tiszteletben tartása az ok, hiszen így előfordulhat, hogy nem elég gyakoriak a szoptatások.
Az éjszakai szoptatások ritkítása.
A 3.-4. héten a „hasznos” tanácsadók hatására, a mama megpróbál „rendszert” vinni az etetésekbe. Itt jelzem, a sűrűbben etetés is rendszer, tehát lehet érdemesebb megmaradni nála, figyelni a baba igényeit, és nem a tej csökkenését előidézni.
Ha a baba koraszülött, esetleg elkülönítést igényel betegség miatt. Ilyenkor nem biztos, hogy a mama a napi mennyiséget fenn tudja tartani hosszú időn keresztül.
Okozhat a mama hormonális változása kellemetlen ízű tejet, ilyenkor a baba kevesebbet szopizhat, és apadhat a tej mennyisége is.
Lelki megterhelések is okozhatnak tejapadást. Például: gyakori „baba látogatások”, anyuka tanul és jön a vizsgaidőszak, több generáció együttélése, rideg otthoni légkör, anya túlterheltsége több gyermek mellett…stb.
Dohányzás, alkoholfogyasztás szintén nem serkenti a tej termelődését.
Anyatej serkentése

 1. Sokszor ismételt szavak: igény szerinti szoptatás. Természetesen ebben is van, és lehet kiépíteni rendszert, de ehhez előbb a csecsemőnket kell megismerni, és az igényeit felmérni. Ez a folyamat hosszadalmas, és türelmet igényel, de megéri.
 2. A szoptatás természetes folyamat, nem érdemes beleavatkozni, a babát „rendre” szoktatni. Én javaslom a közös, mindenki számára kellemes rendszert szép lassan kialakítani.
 3. A tej újratermelődéséhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen kiürüljön a mellből, ha a baba nem szopik rendszeresen, nagyon hatékony technikákkal fejni kell.
 4. A tejszaporítók használata nem árt, de jó szoptatási technika és gyakorlat nélkül nem hatékony. Itt jegyzem meg, hogy a táplálkozásra is nagyon kell figyelni, és a megfelelő folyadék bevitelre is. Ezek nélkül sem használnak a tejszaporító anyagok.
 5. Ha kritikus szoptatási helyzet alakul ki, érdemes a családban is körülnézni. Megfelelő-e a nyugalom, és a szeretet, ami az anyát és a babát körül veszi.

Akárhogy alakul is a baba és a mama élete, a szoptatást és az anyatej megfelelő mennyiségét, a 6. hónapig érdemes fenntartani. Minden lehetőséget figyelembe venni és kipróbálni. A nyugalom és a szeretetteljes légkör is elengedhetetlen. Amit a természet megalkotott, az jól működik, ha figyeljük egymást, és az igényeket összehangoljuk.