Anyatej fagyasztása – van-e értelme?

Ha előre látható, tervezhető eseményről van szó, akkor jó megoldás lehet az anyatej lefejése, amit hűtőben tárolva, 24 órán belül felhasználva megkaphat a baba.

Emellett lehet olyan eset is, amit jó előre nem tud tervezni az ember, például, amikor átmenetileg valami miatt lecsökken a tejtermelés, kevés a tej, és a baba nem lakik jól. Azok a szerencsés babák, akik csak az anyatej ízét ismerik, általában nehezen fogadnak bármilyen tápszert, ami ilyenkor megoldásként a leggyakrabban szóba jöhet. Ebben az esetben jó, ha kéznél van, a mélyhűtőben, egy adag a finom pótolhatatlan anyatejből.

Néhány olyan élethelyzet, amikor jól jön az előre bespájzolt anyatej

• Átmeneti tejcsökkenés: stresszes időszak, kimerültség, kifáradás
• Betegség, például nagy folyadék veszteséggel járó betegségek esetén, mint amilyen a hasmenés-hányás is.
• Idősebb testvér bölcsődei, óvodai beszoktatása
• Váratlan helyzetek, amikor az anyuka távollétre kényszerül
• Hozzátáplálás időszakában kitűnő alapanyag

Vannak védőnők, orvosok, akik a természetesség hívei, és azt állítják, nincs szükség az anyatej lefejésére, mert a kereslet-kínálat egy idő után kialakul, kár beleavatkozni.

Úgy gondolják, nincs értelme a mélyhűtésnek, mert…

• az anyatej összetétele az egyes életkornak megfelelően változik, a hónapokkal előtte lefejt tej nem a baba igénye szerinti táplálék,
• az orvosok mai álláspontja szerint kevés olyan betegség van, amikor az anyuka nem szoptathat (pl.: műtétet igénylő betegség), így már a betegség sem kizáró ok a szoptatásra.

Az anyatej elraktározása nem létkérdés a baba szempontjából, és ezen a pro és kontra érvek sem változtatnak. Ami a szomszéd anyukának bevált, az nem biztos, hogy nálunk is bejön. Jó, ha a kismamák tisztában vannak az anyatej fagyasztásának előnyével, hasznával, és ez után mérlegelik, hogy megéri-e a fáradságot, s nem utolsó sorban azt, hogy az ő életmódjukba beleillik-e vagy sem.