Alhasi fájdalom terhesség alatt, ezt mi okozhatja?

Ez nem ritka jelenség, de mire a 9 hónap végére érsz, Te is elfelejted az elsőket. Fontos tudni, hogy a terhesség három szakaszában különböző alhasi fájdalmakat különböztetünk meg.

  1. Fájdalom az első trimeszterben

A terhesség első szakában jelentkező görcsök nem jelentenek többet, mint hogy szervezeted felkészül a következő hónapok „megterheléseire”. Az alhas tájékán ekkor fellépő enyhén görcsölő, szúró vagy nyilalló érzés természetesnek mondható, mert az időnként összehúzódó méhizomzat okozza, ami a méhszalagok megfeszülésével jár. Viszont ha többször jelentkezik mindenképpen érdemes szólni a terhes gondozáson a saját magunk megnyugtatása miatt.
Okozhat még ilyen tüneteket ebben az időszakban a stressz és a fáradság is. Ilyenkor célszerű 20 percet lepihenni.

  1. Görcsök a terhesség második trimeszterében
    Ilyen jellegű görcsök esetleg a terhesség második harmadában is jelentkezhetnek. De itt feltétlen kell jelezni az orvos felé a problémát. Bár még mindig kicsi az esélye a késői spontán vetélésnek, de ha bármilyen pici, akár pecsételő vérzés járul hozzá, már komoly odafigyelést igényel.

Néhány dolog, a késői spontán vetélésről:
• Érezhetsz görcsöt és vérzést.
• A terhesség 12-23 hete között történhet meg
• Gyengébb vérzésnél, orvos, szülésznő vagy védőnő tanácsát érdemes kikérni. Erős vérzés esetén célszerű azonnal korházba menni.

  1. Alhasi fájdalom a terhesség harmadik trimeszterében
    Ebben az időszakban a magzat élettere megnyúlik, így egy hirtelen pocaknövekedés kezdődik. Ha ennek valamilyen akadálya van, elkezdődhet a korai vajúdás, esetleg a koraszülés. A korai vajúdás annyit jelent, hogy megindul a szülés, de sok esetben még a magzatvíz sem folyik el, így vaklárma is lehet.

A korai vajúdásról:
A medencében és alhasi területeken fájdalmat érzel, enyhe hasi görcsök is kísérhetik, valamint hátfájás is felléphet. Esetleg hasmenéssel is párosulhat. Ritka esetben elmehet a magzatvíz is. Előfordulhat, hogy méhösszehúzódásokat érzel fájdalom nélkül.
Ha ilyet észlelsz feltétlen hívj egészségügyes segítséget, ha a magzatvíz elfolyt, mindenképp kórházba kell menni.

Ha ezek a tünetek a 37. hét után jelentkeznek, akkor esélyes, hogy már a vajúdási szakasz indult el, és ezek a folyamatok felkészítik testedet a szülésre. Előfordulhat az is, hogy a hátad alsó részén jelentkeznek fájdalmak, amik kihatnak a medencére is. Mondjuk a korai vajúdás fájdalmai enyhébbek, mint a valódi vajúdásé, így néha segíthet egy kis pihenés a kanapén, Pocifix terhességi párnával alátámasztott pocakkal.

Ha előrehaladott a terhesség, és hasonló fájdalmat észlelünk, célszerű azonnal orvoshoz fordulni, mert a méhszáj nyílásának is betudhatóak a tünetek.

A fájdalmak, görcsök leginkább abból erednek, hogy a tartószalagok megnyúlnak, akár a has mind két oldalán. De előfordul, hogy csak egy oldalon, főként a jobbon, mert a magzat általában arra helyezkedik el. Erre a problémára megoldás lehet, ha többször leülsz, esetleg lepihensz. Esetleg a meleg fürdő, vagy meleg vizes palack, amit a hasad alá helyezhetsz.

• Egyéb okok
Fontos tudni, hogy a terhesség alatt átélt orgazmus lüktetései visszaverődhetnek a hüvelyre és a méhre. Ezt érezheted, úgy mintha görcsölnél. A harmadik trimeszterben viszont már a méh ezt átalakíthatja görcsökké.

Összefoglalva, ha néhány perces pihenő után a görcsök nem szűnnek, esetleg egyéb kísérő tünetek jelentkeznek, fordulj orvosodhoz.

Ilyen tünetek:
• Ha vizelésnél égető érzés, esetleg fájdalom lép fel
• Nem szokásos hüvelyi váladék észlelése
•Elgyengülsz, gyengeséget érzel
• Hányás, láz, vagy hidegrázás lép fel.