AFP vizsgálat ideje, menete, eredménye

Azok a kismamák, akik nem ismerik pontosan , hogy mit is jelent ez, már előre rettegnek attól, hogy vajon jó lesz-e a kismama vizsgálat AFP eredménye.

Fontos: Az AFP szűrés a legpontosabb értéket a várandósság 16. hetében adja! Ezért kezdjük azzal a ténnyel, hogy ha eltérő értéket mutat is a vizsgálat eredménye, mint ami „normálisnak” mondható, akkor is fennáll annak a lehetősége, hogy nem biztos, hogy pontosan a 16. héten készült a vizsgálat. Épp ezért nem kell a kismamának megijedni és rögtön arra gondolni, hogy beteg a magzat.

Az AFP, alfa-fetoprotein nevű fehérje rövidítése, amely a magzat szervezetében termelődik. Ahogy fejlődik a magzat, úgy mutat más és más értéket. Mivel ez a fehérje egy bizonyos mennyiségben átjut a méhlepényen keresztül a kismama vérkeringésébe, ezért vérvétellel kimutatható. Ha a lentebb megadott értékek alatt vagy felett van az AFP vizsgálat eredménye, akkor előfordulhat magzati rendellenesség. Ebben az esetben további megerősítő vizsgálatra van szükség, mint pl. a genetikai ultrahang. Illetve, ha a kismama beleegyezik, akkor sor kerülhet magzatvíz-vételre, amniocentézisre is.

Ha az AFP vizsgálat eredménye alacsony

A kromoszóma rendellenesség esetén, mint amilyen a down-kór, a magzat mája kevesebb fehérjét termel. Valamint elhalt magzatot is jelezhet.

Ha az AFP vizsgálat eredménye magas

Utalhat arra, hogy a méhlepény nem működik teljesen megfelelően, esetleg bevérzés történt a méhlepény és a méhfal között, vagy levált a levált a méhlepény egy darabja.
A magzati fejlődés eltérésében jelezheti, hogy nyitott a gerinc, az agy, a hasüreg, a mellkas, a nyelőcső, vagy a húgyutak.

Alacsony AFP-szintnek a 0,8 MOM alatti érték számít.
Normál AFP-szint a 0,8 – 2,5 MOM közötti érték
Magas AFP-szint a 2,5 MOM feletti érték.