A terhességre való felkészülés fontos?

Alapvetően kétféle terhességet lehet megkülönböztetni. Az egyszerűség kedvéért a várt a terhesség állapot változásaival foglalkozunk.

Ha a magyar nyelv sajátosságát nézzük, kétféle kifejezést használunk ennek az állapotnak a leírására: várandósság vagy gyakrabban terhesség. Mind a kettőnek létjogosultsága van, hiszen az anya szervezetét a 9 hónap nagyon megviseli, ám mégis egy hosszú időn keresztül eltöltött pozitív várakozás is jellemzi ezt az időszakot.

Talán ennek a két érzésnek a keveréke a 9 hónapos időszak. Tervezett terhesség esetén már a fogantatás előtti időszakban elkezdődik a várakozás, és a szervezetet fel lehet készíteni a 9 hónap „nehézségeire”.

Terhességre való felkészülés

Ebben az időszakban a közös döntést követően, a nők nagy részében egy lelki „forradalom” indul el. A kérdések a „Milyen volt?”, „Milyen most?”, „Milyen lesz?” témák körül forog. Ebből adódóan viselkedése minden szinten elkezd megváltozni. A legtöbb esetben és az orvosok tanácsára is főként a testét készíti fel, hogy a fogantatás pillanatában a születendő gyermek biztosan a legegészségesebben tudjon világra jönni.

Ehhez segítséget tudnak adni a család nő tagjai, élményeiket, tapasztalataikat elmesélve segíthetik a leendő kismamát az anyaság lelki megértésére. Ha ilyen nincs, esetleg a védőnők vagy a dúlák tudnak beszélni a lelki folyamatokról.

Sok esetben ezt a napot a titok lengi körül. Különböző technikák, akár tudományos vagy a néphagyományok útján terjedő eljárás létezik arra, hogy meghatározzuk, mikor eshetünk teherbe. Egy egészséges nőnél nem ritka, hogy az elhatározást követően, akár 6-12 hónapig nem lesz várandós. 1 év után már célszerű orvos tanácsát kikérni. Esetleg még azt is jó, ha tudod, hogy a napi szeretkezésekkel ronthatod az ondó minőségét, tehát nem biztos, hogy ez segíti a teherbeesést.