40 hetes kismama vagyok

A terhesség csodálatos időszaka, a kismama állapota és a magzat fejlődése a 40. hét során.

Kismama állapota:

Milyen lesz a babám? Csak ez a kérdés jár a fejedben. Mozgásod ekkora már elég korlátozottá válhat, de mindenképp mozogj, sétálj naponta. Pihenéseket is iktass be, ez fontos. A jó alvásban és a kényelmes fekvési pozicióban segít a Pocifix terhességi alvópárna. A Pocifix-et szülés után tovább tudod használni a babának is.

A szülés során babád fejére, testére vér rakódik le, a koponyája kissé megnyúlik, a fej átmérője akár 1 cm-rel is kisebbé válhat. Ezek a szülést követő 1-2 napon belül visszaállnak eredeti helyzetükbe. Császármetszésnél vagy farfekvés esetén ezek a jelek nem mutatkoznak.

A 40. héten a szokásos vizsgálatok mellett NST vizsgálatot is végez az orvos. Ezzel a magzat szívhangját tudja ellenőrizni és a fájás erőségét mérni. Ha betöltötted a 40 hetet és a szülés még várat magára, akkor minden másnap amnioszkópiás vizsgálattal (magzatvíz vizsgálat) a magzatvíz állapotát is nézni fogják.

Magzat fejlődése:
A magzati szőrök eltűnnek, a magzatmáz már nem borítja a baba testét, inkább csak a hajlatokban van. A magzatvízben megtalálható a magzatmáz, lemezkék formájában. A születés megindulását a magzat határozza meg, általunk még nem ismert mechanizmusok szerint. Ritka (kb. 5%) az a baba, aki a legelején kiírt napon születik meg.

Sok boldogságot kívánunk az újszülötthöz!